Archiv pro štítek: čokoláda

Budoucnost materiálů pro 3D tisk

Budoucnost materiálů pro 3D tisk

Blíží se doba Vánoc, ke kterým neodmyslitelně patří vybraná jídla a potraviny, a tak se dnes podíváme na materiály ve 3D tisku trochu jinak. To o čem jsme před pár lety ani nesnili se stává skutečností. 3D tisk, který pracuje s potravinami a dokáže rychle a bez vaření či pečení vytvořit zajímavé jídlo je na světě.

Cukrovinky, čokoláda:slider choco1 1880-800

Čokoláda se jako jeden z mála potravinových materiálů osvědčila pro použití s technologií FDM. Jelikož se čokoláda dá snadno působením tepla přivést do pastovitého stavu a chová se tak podobně jako plastické hmoty používané při běžném 3D tisku, její použití otevírá nové možnosti. Princip použití je velmi podobný jako u klasické technologie: základ je ve správném namíchání čokoládové hmoty, její chutě a barvy. Pak se hmota nalije do válcového zásobníku, ze kterého je postupně vytlačována přes extruder na podložku a tisková hlava nakreslí požadovaný tvar. Tento způsob vytváření cukrovinek se pomalu stává velmi populární mezi cukráři. Jednoduchým, rychlým a levným způsobem je tak možné vytvořit čokoládové vizitky, pralinky ve tvaru jaký si zákazník zažádá, nebo portréty obdarované osoby z čokolády. Podobným způsobem je možné použít podobné druhy potravinových hmot jako například polevy na dorty a podobné. Více se dozvíte na stránkách první čokoládové 3D tiskárny v ČR.

Těsto:

Těsto na těstoviny a další druhy jídla je dalším vhodným kandidátem pro použití při 3D tisku. Princip je podobný jako u čokolády, jen s tím rozdílem, že odpadá fáze zahřívání materiálu.

Vhodným kandidátem na vytvoření vrstveného jídla z těsta je pizza. Zde je možné použít těsto, které se v pastovitém skupenství nanáší na podložku. Dále se nanášejí ve vrstvách ostatní ingredience.

I když je 3D tisk potravin stále v plenkách a stále tak trochu SCI FI, otevírá nové funkčně a cenově zajímavé možnosti výroby jídla.

Autor: Martin Chlebo

Největší 3D tiskárnu na světě sestrojili Češi. Zájemci uvidí i 3D tisk z čokolády – aktualizováno

Novinky z oblasti 3D tisku od firmy Aroja mohou zájemci zhlédnout na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) od 7. do 11. října v areálu brněnského výstaviště. V pavilonu P a expozici číslo 16 představí firma Aroja 3D tiskárny, nové materiály pro tisk i největší 3D tiskárnu na světě. Pro návštěvníky je připraven i speciální 3D tisk z čokolády a instruktáž o 3D tisku.

Zdroj: http://www.krajskelisty.cz/

Celý příspěvek